КУД Илинден

Културно уметничко друштво од Битола

КУД “Илинден” во своето долгогодишно постоење е континуирано учесник на Меѓународни Фолклорни Фестивали, а исто така остварува гостувања на сите континенти, каде ги има презентирано Македонскиот фолклор и традиција со голем успех, што резултира со освојување на бројни награди и признанија.

main-image

Над 65 години постоење

КУД “Илинден“ од Битола, Република Македонија е формиран во 1955. Ансамблот ја изучува и оживува македонската фолклорна традиција.

Што опфаќа?

Уметничкиот дел опфаќа стилистички карактеристики на македонски фолклор, музика, игри и носии кои сoздаваат ремек дела во рамките на современиот сценски фолклор. Изведбите содржат голема вештина и талент, исто како и моќ која обзема при нивната изведба.

Kaкви категории постојат?

Бројот на младите ентузијасти е повеќе од задоволувачки – повеќе од 320 членови. Тие активно учествуваат во зачувувањето на македонските традиционални игри и песни поделени во 14 групи: главен фолклорен ансанбл, два младински фолклорни ансамбли и 11 детски групи.

Приклучи се на нашиот проект!

Кон што придонесува?

Проектот „Изучување на традиционални инструменти од Битолско Поле“ директно придонесува кон претставување и афирмација на културното традиционално наследство во општина Битола.

Која е целта на проектот?

Проектот е неопходно да биде реализиран заради итно и соодветно решавање на проблемот со изумирањето на македонските фолклорни форми односно целосно и неповратно губење на автентичното културно и традиционално наследство на луѓето од Битолско Поле.

Дознај повеќе

Следете нѐ на нашите социјални мрежи!

Facebook
Instagram
Youtube